Pod lupou: Akryl alebo UV gél – Kto u vás zvíťazí?

„Pevná a odolná manikúra bez použitia UV lampy, ktorá naozaj vydrží.” Tak by mohla znieť jednoduchá definícia akrylových nechtov. Sen? Kdeže, realita! Poďme sa im spoločne pozrieť na zúbok. Zistíme, pre koho a prečo je akryl vhodný, ako sa aplikuje, čím sa líši od gélových nechtov aj či má nejaké nevýhody. Pripravené? Hurá na vec!

V čom je čaro akrylu

Patríte medzi fanúšičky gélovej manikúry, ale láka vás vyskúšať akryl, pretože ho kamarátka chváli? Máte špecifické a oslabené nechty, gél vám nedrží, a tak premýšľate nad odolnejšou alternatívou? Potom ste tu správne, o akryle viem všetko!

„Akrylovky”, často prezývané aj porcelánové nechty, sú tvorené za použitia akrylového púdru a špeciálnej tekutiny – liquidu. Akonáhle tieto dve zložky prídu do styku, vytvoria tvarovateľnú hmotu, ktorou sa následne modeluje necht a samovoľne na vzduchu tvrdne v požadovanom tvare. 

K úplnému stuhnutiu hmoty od prvotného prepojenie púdru a liquidu dochádza zvyčajne do 2 minút, avšak manipulovať s hmotou nie je možné už po prvých pár desiatkach sekúnd. Doba sa mení v závislosti od použitého materiálu a druhu tvrdidla (existujú tzv. rýchle a pomalé liquidy, ktoré ovplyvňujú rýchlosť tvrdnutia akrylu).

Akryl môžete aplikovať a modelovať na prírodný necht aj predlžovať pomocou šablóniek, rovnako tak dobre ako s pomocou nechtových tipov. Príprava nechtového lôžka pred modelážou je rovnaká ako u iných materiálov, len s tým rozdielom, že použijete namiesto obyčajného kyslý primer, ktorý napomáha akrylu lepšie priľnúť k nechtovému lôžku.

Akrylové nechty so správnou úpravou vydržia zvyčajne až do ďalšieho doplnenia, takže aj 4-5 týždňov. 

akryl_vs_gel1

Na ostie noža: Akrylové vs. gélové nechty

Akryl do zbrane!

  • Materiál je po vytvrdnutí tvrdší ako UV gél. Je veľmi odolný a dobre drží aj pri vyššej záťaži. 
  • Akryl je vhodný aj na problematické nechty – špecifické, lámavé, namáhané alebo napríklad rýchlo sa mastiace. Spoločne s predchádzajúcim bodom ide o najväčšie dôvody, prečo akryl mnoho žien volí a prečo by mohol vyhovovať napríklad aj vám. 
  • Je skvelý na potiahnutie a spevnenie prírodného nechta, rovnako ako na predlžovanie s pomocou nechtových tipov alebo šablón. Záleží na vašich preferenciách.
  • Tip pre nováčikov: Akrylovú modeláž si zvyčajne rýchlejšie osvoja aj úplné začiatočníčky, pretože na rozdiel od gélu je s akrylom jednoduchšia manipulácia a lepšie drží.
  • Nemusíte investovať do UV/LED lampy. A obzvlášť sa vám oplatí, keď si na začiatok zaobstaráte všetko potrebné v štartovacej sade na modeláž akrylom, ktorá ukrýva aj návod!
  • Úprava nechtov akrylom vám zaberie menej času, pretože nepotrebujete čakať na vytvrdnutie nechtov v lampe. Mnoho nechtárok preferuje vymodelovať akrylom necht a manikúru potom zdobiť farebnými gélmi alebo gél lakmi. Skvelá voľba! Ale bez lampy už sa potom nezaobídete a čas úpravy nechtov sa predlžuje.
  • Špeciálny liquid má špecifický nepríjemný zápach. Ide o jednu z hlavných akrylových nevýhod.
  • Na rozdiel od gélov alebo gél lakov máte menší výber z farebných púdrov a ďalšieho materiálu. 
  • Začiatočníčky môžu bojovať s nájdením správneho pomeru liquidu a púdru. Pokiaľ s akrylom hodláte začať, skúste si cvične vytvoriť niekoľko akrylových guličiek na papier alebo inú podložku. Nie je nič horšie, ako keď máte akryl príliš tekutý a zatečie vám k nechtovej kožičke. Tiež zistíte, ako dlho trvá, než hmota úplne zatuhne a nemožno s ňou ďalej manipulovať.
  • Myslite na to, že materiál je síce veľmi pevný, ale chýba mu pružnosť. Pri veľkej záťaži môže prasknúť, a vy skončíte s veľmi nepríjemným zranením.
  • Bez brúsky na nechty to nepôjde. Akryl je veľmi odolný a pri odstraňovaní ho treba zbrúsiť. Ďalšia investícia, a navyše stroj, ktorý sa musíte naučiť ovládať.

Gél do zbrane!

  • Je pevný, síce nie je taký odolný ako akryl, ale zato má dávku flexibility. Práve tá vyhovuje tým, ktoré nechty namáhajú a hrozí im, že by sa príliš tvrdý materiál pod tlakom zlomil.
  • Nechty vymodelované UV gélom majú dobrú výdrž. Správna modeláž vám vydrží spravidla 4 týždne.
  • Rovnako ako u akrylu aj s gélmi môžete skrášliť ako prírodný necht, tak predlžovať na šablónu alebo nechtové tipy. Je to na vás!
  • Gél je možné tvarovať a tvarovať, až kým nevložíte materiál pod UV/LED lampu. To sa u akrylu nedá, avšak dlhé otáľanie môže spôsobiť, že vám materiál zatečie ku kožičke, takže všetko s mierou.
  • Na výber máte z veľkej hŕby stavebných gélov rôznej konzistencie. A farebných gélov existuje toľko, že nie je v ľudských silách ich spočítať! 
  • UV gély sa dajú pilníkom brúsiť o niečo ľahšie ako akryl, avšak bez brúsky na nechty sa dlhodobo nezaobídete. Práca s pilníkom je zdĺhavá a pre vaše zápästie veľmi náročná. 
  • Bez UV/LED lampy nedáte s UV gélmi ani ranu.
  • Gélové nechty nedržia všetkým a oproti akrylu neobstoja pri dlhodobom a neprimeranom namáhaní.
  • Je tu naozaj kľúčová dôkladná príprava nechtov pred modelážou a správne zaobchádzanie s produktmi (inak gély podliehajú nadvihovaniu, odchlipom a nemusia držať).
  • Pre začiatočníčky je osvojenie modeláže s gélmi náročnejšie. Chce to aj niekoľko pokusov, než budú nechty podľa predstáv. Odporúčam v začiatkoch voliť gély hustejšej konzistencie.
  • Obstarávacia cena pomôcok pre gélovú modeláž je vyššia, a to predovšetkým kvôli UV/LED lampe. Rozhodne vám odporúčam siahnuť po cenovo výhodnej štartovacej sade.

Podčiarknuté, sčítané

Pokiaľ nie ste profesionál alebo nemáte s nechtovou modelážou väčšie skúsenosti, najskôr na prvý pohľad rozdiel medzi akrylovou a gélovou manikúrou nespoznáte. Nemožno ani povedať, že by niektorý materiál bol lepší ako iný, pretože každý má svoje pozitíva i negatíva a každému vyhovuje niečo iné. Vždy je treba tiež myslieť na to, že záleží, ako to s produktmi nechtárka dokáže aj ako vyhovujú práve vašim nechtom. Skrátka, čo nevyhovuje jednej, môže druhá milovať.

Nechcete gél a nevonia vám (doslova) ani akryl? Potom je ešte veľa iných možností, od starostlivosti o prírodné nechty P.Shine cez gél laky až po materiály ako sú polygél alebo akrygél, ale o tých zase niekedy nabudúce. Napíšte mi na Facebook do komentárov priamo pod článok, aký materiál vám najviac vyhovuje a prečo. Už sa veľmi teším na vaše názory!

Zdroje: 

https://www.instagram.com/anna_yudasova_nail_art/
https://www.instagram.com/zhannanails/
https://www.instagram.com/helenahan.pro/
https://www.instagram.com/uglyducklingnails/
https://www.instagram.com/lidiana_nascimentodesigner/
https://www.instagram.com/nadya_unias/
https://www.instagram.com/innovanails/
https://www.instagram.com/my_spa_lounge/
https://www.instagram.com/alinahoyonailartist/
https://www.instagram.com/notpolish_nail/

Post navigation

Napísať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.