Mačka NANI radí: Prečo mi nedržia gélové nechty?

Už ste si túto otázku niekedy samy sebe položili? Alebo máte klientku, ktorá sa vám vracia na doplnenie bez niekoľkých nechtov a nemôžete sa dovtípiť, čo robíte zle? Stalo sa vám, že v jeden deň ste si urobili nechty a na druhý deň všetky opadali ako hrušky? Dôvodov, prečo sa to môže stať, je veľa. A ak s nechtovou modelážou nemáte toľko skúseností, tak sa niekedy k dôvodu ani nedopracujete. Ale od toho je tu môj blog! Čítajte ďalej a dozviete sa, čo za odpadávajúcimi gélovými nechtami môže stáť.

Dôvodov, ktoré vedú k zlému držaniu modeláže na nechte, je celý rad. Ja som pre vás spísala tie najčastejšie, s ktorými sa stretávam dennodenne.

Zlá príprava nechta

Toto je evergreen medzi všetkými dôvodmi. Zlá príprava nechta môže asi za 90% všetkých odlúpnutých a opadaných nechtov. Hovoríte si, že predsa postupujete správne? Že tam chyba nebude? Tak si poďme spoločne zopakovať, ako správna príprava nechta pred gélovou modelážou prebieha.

  1. Necht zmatnite pilníkom, odstráňte a zatlačte nechtovú kožtičku. Pokiaľ máte brúsku, obíďte kožtičku s guličkovým nadstavcom.

  2. Necht oprášte a utrite prepom alebo liehom, nie cleanerom!

  3. Naneste priľnavač – primer. Stačí maličkú kvapôčku primera vmasírovať štetčekom do nechta.

  4. Naneste prvú vrstvu gélu – modeláž môže začať.

K príprave patria i ďalšie dobré rady – pred modelážou si nemáčajte ruky zbytočne vo vode, takže žiadne umývanie riadu. Ani si ruky nenatierajte krémom, pretože sa nechty premastia a nič na nich nebude držať. Ani to pri príprave nechta nepreháňajte s tekutinami. Čím menej, tým lepšie!

Zlé žiarivky

Používate na vytvrdzovanie gélov UV lampu? A kedy ste naposledy menila žiarivky? Stará žiarivka môže narobiť peknú neplechu! Gély nebudú dokonale tvrdnúť a nepriľnú k sebe tak, ako by mali. Zlú žiarivku spoznáte podľa toho, že pri pätici začína černieť a svieti menej. Indikátorom môže byť aj to, že už zle tvrdia veľmi pigmentované gély, akým je napríklad biely na francúzsku manikúru. Skôr ako sa ale rozhodnete žiarivky prvýkrát vymeniť, zistite, aké do svojej lampy potrebujete. Na trhu nájdete UV lampy s rýchlym a pomalým štartom. Pomalé žiarivky pri rozsvietení prebliknú, zatiaľ čo žiarivky s rýchlym štartom naskočia hneď. Pri pomalých žiarivkách navyše nájdete pri pätici označenie napríklad 9W – L, kde písmeno L práve znamená pomalý štart.

Veľmi namáhané nechty

Môžete sa rozkrájať a nechty klientke aj tak padajú? Porozprávajte sa s ňou a zistite, čo celé dni robí. Najnamáhanejšie nechty majú kaderníčky, zdravotné sestry (ak ich majú povolené), ženy pracujúce v strojárstve s malými súčiastkami alebo tie, ktoré často pracujú s chemikáliami všetkých druhov. Pri takýchto nechtoch môžete vyskúšať zmeniť materiál alebo si pomôcť akrylom. Môže stačiť primiešať do UV gélu trochu akrylového prášku alebo zaobstarať rovno akrygél. Ak nechty stále budú lietať, skúste ešte akryl. A dáme odporučte nosenie ochranných rukavíc :).

Splašené hormóny!

Áno, my ženy vždy musíme mať niečo navyše. Preto sa nám občas splašia hormóny a gélové nechty nám zrazu prestanú držať. Na vine môže byť zmena antikoncepcie, hormonálna liečba, menštruácia, dojčenie a tehotenstvo. Občas nepomôže nič iné, iba si na nechty nejakú dobu počkať. Ale pozor – ak budete vyzvedať, prečo nechty zrazu nedržia, buďte diskrétna! 🙂

Nemoc

Existuje veľa chorôb, ktoré môžu ovplyvňovať modeláž nechtov. Najčastejšie sa jedná o ekzémy, ale môže to byť napríklad aj cukrovka. Rovnako tak na tom majú zásluhu antibiotiká, a preto je lepšie počkať, až ich účinky zmiznú, a až potom sa rozhodnúť pre ďalšiu modeláciu. Sú aj choroby nechta, ktoré sú prekážkou modeláže. Určite neodporúčam modeláž na necht zasiahnutý nechtovou plesňou! Taký necht je oslabený, jeho vrstvy sa od seba odlučujú a je nutné počkať na vyliečenie. Navyše – rovnako by sa vám celá modeláž za chvíľu z nechta olúpila.

Mráz ako v Rusku

Posledným, a asi najmenej častým dôvodom, prečo niekomu nedržia z ničoho nič gélové nechty, je mráz. Možno si z fyziky pamätáte, že niektoré látky sa vplyvom okolitej teploty zmršťujú alebo rozpínajú. Mráz preto gélovým nechtom nesvedčí. Materiál pracuje a necht sa týmto zmenám samozrejme neprispôsobí. Preto sa vám môže gél oddeliť od lôžka. Ale pozor – nie je to prípad nejakých malých mrazíkov, ale skôr teplôt rádovo niekoľkých desiatok mínusových stupňov. Takže nezabúdajte na rukavice!
Našli ste na svoje otázky odpovede alebo ani jedno vysvetlenie na váš prípad nesedí? Verte, že ani nemusí. Vo veľmi zriedkavých prípadoch sa nájdu aj ženy, ktorým gélové nechty nebudú držať za nič na svete, ani keby vyskúšali všetky materiály, aké zatiaľ existujú. Ešteže existujú laky na nechty :).

Post navigation

Napísať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.