10 najväčších a najčastejších mýtov o nechtoch!

Určite ste to už niekedy tiež počuli – nechoď si robiť nechty, dostaneš rakovinu. Alebo vám niekto tlačil do hlavy, že to, čo máte na rukách určite nie je práve zdravé pre vaše nechty a že by ste urobili lepšie, keby ste to zhodili. Mýtov, ktoré sa rozšírili okolo lakov na nechty alebo umelých nechtov, je mnoho. Vybrala som tie najčastejšie, s ktorými sa môžete stretnúť a vysvetlím vám, ako to vlastne s týmito polopravdami je! A začneme s tým najčastejším:

1. Nechty musia dýchať!

Necht je mŕtve tkanivo. Mŕtve rovnako ako napríklad vlasy. Často sa stretnete aj s argumentom, že by ste lak alebo modeláž mala aspoň na mesiac odstrániť, aby sa nechtom uľavilo a zosilneli. To ale nie je potrebné. Či už nosíte lak alebo umelé nechty, pomáhate tým nechtu sa ochrániť pred vonkajšími vplyvmi. Navyše sa na ňom lepšie drží prirodzená vrstva mastnoty, ktorá chráni necht pred vysúšaním. Necht od vás nechce nič iné, než správnu výživu, ktorú prijme nechtovým lôžkom. Tú ovplyvniť môžete – napríklad svoju stravou. K tomu sa ešte dostaneme.

2. Pri častom používaní lakov vám zožltnú nechty.

To môže a nemusí byť úplne pravda. Je pravdou, že ak si nechty často lakujete tmavými odtieňmi, začnú sa zafarbovať. Tomu ale môžete zabrániť – napríklad použitím kvalitného podkladového laku.

3. Lak rýchlejšie zaschne, keď ruky namočíte do ľadovej vody!

Lak schne vďaka tomu, že sa z neho na vzduchu vyparujú rozpúšťadlá, ktoré ho držali v tekutej podobe. Tým, že ruky namočíte do ľadovej – alebo akékoľvek vody – proces schnutia neurýchlite, ale skôr dosť pokazíte.
55ab7410_c6db_0132_4595_0ebc4eccb42f

4. Biele fľaky na nechtoch znamenajú, že máte nedostatok vápnika.

Nechty o vás môžu povedať veľa vecí, ale práve toto vôbec neplatí. Biele fliačiky na nechtoch (tzv. leukonychie) vzniknú najčastejšie úrazom, keď sa nechtom o niečo ťuknete a kúsoček nechtu sa oddelí od nechtového lôžka. Kvôli tomu, že takýto fliačik zostane na nechte napríklad aj 6 týždňov, ľahko na úraz zabudnete a keď si zmenu všimnete, neviete, čomu ju pripísať. Toto je naozaj najčastejšia príčina. Inak sa môže jednať aj o indikáciu zlej funkčnosti obličiek, zmeny po prekonanej chemoterapii, nedostatok zinku a svoju úlohu zohráva aj dedičnosť. Pozor si dajte, aby ste taký fliačik nezamenili s plesňou, ktorú treba liečiť.

5. UV gél je lepší a bezpečnejší ako akryl.

Toto tvrdenie sa objavuje najčastejšie u firiem vyrábajúcich UV gély. Ide im o to, aby ste zlý akryl nahradili UV gélmi, ktoré sú „šetrnejšie, zdravšie a bezpečnejšie“. To je ale hlúposť, pretože aj UV gély sú na báze akrylu – len proces výroby je trochu iný. Dobrá nechtová kozmetička vie, ktorý výrobok je vhodný pre vaše nechty a navrhne vám vhodné riešenie.

6. Modeláž ničí nechty!

Nič nemôže necht zničiť, pretože ako už sme si povedali, necht je mŕtve tkanivo. Toto tvrdenie môžete počuť asi najviac od dám, ktoré si nechali urobiť nechty a potom si ich doma samy odstránili – väčšinou dosť neodborne. Takýto necht samozrejme skončí mechanicky poškodený, roztrhnutý a tým aj oslabený. Samotná modeláž nechty neničí, ale naopak im dokáže aj prospieť, ako už som písala vyššie. Ak nechcete mať poškodené nechty, nechajte si modeláž odborne odstrániť nechtárkou alebo sa naučte, ako správne na to :).

7. Umelé nechty pomôžu vyriešiť problémy so škaredými nechtami.

Niekto si jednoducho myslí, že jeho nechty sú dosť škaredé a jediným a najlepším riešením je navštíviť nechtárku a problém šikovne skryť. Tak to ale nefunguje. Tak vlastne nič na svete nefunguje :). To, že má niekto škaredé nechty, často znamená, že sú príliš lámavé alebo dokonca postihnuté plesňou. Pri lámaných nechtoch prospeje zmena stravy, kedy do jedálnička zaradíte viac omega 3 a 6 mastných kyselín, železo a vitamín B. Tým sa vám podarí vyriešiť nielen problém s nechtami, ale aj so životosprávou. Nechty postihnuté plesňou by vám dobrá nechtárka nemala dovoliť zakryť modelážou, ale naopak by vás mala odmietnuť a odporučiť návštevu kožného lekára, ktorý vás vhodnou medikáciou plesne zbaví.

8. Strihanie nechtovej kožičky je dobré na rast a zdravie nechta.

Tu musím zaujať postoj „ťažko povedať“. Nechtovú kožičku je dôležité pred modelážou nechtov odstrániť už len preto, aby vám modeláž dobre a dlho držala. Odborné zaobchádzanie s nechtovou kožkou je v takomto prípade veľmi dôležité. Pokiaľ ale modeláž nepodstupujete a nechty nosíte prírodné, pokojne sa kožkou nezaoberajte, nechtu nijako nepomôžete ani neublížite. Pokiaľ s kožičkou budete zaobchádzať neopatrne, môže sa stať, že sa buď poraníte alebo si zanesiete k nechtu infekciu. Pokiaľ ju chcete odstrániť jemne a efektívne, odporúčam 10 minút ruky namočiť do teplej vody a potom drievkom jemne odstrániť, alebo použiť špeciálnu tekutinu na uvoľnenie nechtovej kožičky. Môžete skúsiť navštíviť aj šikovnú manikérku, ktorá vám poradí, ako zaobchádzať s klieštikmi tak, aby ste si neublížili:).

9. Laky na nechty spôsobujú neplodnosť!

To je skutočne pravda! Ale skôr, než začnete panikáriť a vyhadzovať laky hromadne z okna, prečítajte si ich zloženie. Toto varovanie sa totiž vzťahuje na výrobky, ktoré obsahujú 3 zdraviu nebezpečné látky: formaldehyd, toluén a dibutyl ftalát. Ich použitie v kozmetike je v našej krajine zakázané. Môže sa ale občas stať, že pri nákupe lacných lakov z Ázie sa tieto látky vo výrobku vyskytnú – preto si na to dajte pozor, pýtajte sa na zloženie a nekupujte lacné výrobky z Ázie. Nemusí sa vám to vyplatiť.

10. Žiarenie z UV lámp spôsobuje rakovinu.

Často rozšírený mýtus, ktorý možno zhrnúť slovami „všetkého veľa škodí“, aj svetla. Žiarenie, ktorému sa vystavujete v UV lampe, je rovnaké žiarenie, ktorému sa vystavujete aj vonku – ide o UVA lúče. Tie spôsobujú predčasné starnutie kože a môžu spôsobiť aj rakovinu. Preto sa natierame opaľovacími krémami. Svetlo v lampe je ale veľmi slabé a v takom množstve by ste si museli dať veľa práce s tým, aby sa rakovina kože začala prejavovať. Konkrétne by UVA žiarenie v lampe muselo byť 7,5 krát silnejšie aby sa začali prejavovať nejaké zmeny. Pokiaľ sa ale rovnako obávate negatívnych vplyvov, tak si 20 minút pred použitím UV lampy naneste na ruky opaľovací krém. Mimochodom – oveľa nebezpečnejšie je opaľovanie sa v soláriu. Tam je riziko vzniku rakoviny kože podobné, ako vznik rakoviny pľúc u silného fajčiara.

Zhrnutie? Necht je len mŕtve tkanivo nášho tela a to, ako bude vyzerať, záleží len a len na nás. Ak dodržiavate zásady správnej životosprávy, máte pestrú stravu a vyhýbate sa škodlivým látkam, budú vaše nechty zdravé. A ak k tomu pridáte správne a profesionálne vykonanú modeláž alebo si nechty sama pekne upravíte, budú vám robiť radosť. Nechajte si napríklad poradiť od svojej nechtovej dizajnérky, ktorá je v tomto odbore vyškolená a musí toho poznať oveľa viac, než je obsiahnuté v tomto článku.

Pokiaľ Vám príde, že som na nejaké mýty, ktoré občas počúvate, zabudla, tak mi dajte vedieť tu do komentárov alebo na Facebook NaniNails.sk – môžeme sa ich pokúsiť spoločne vyvrátiť a do článku ich doplniť!

Post navigation

Napísať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.