Praktické tipy, ako mať krásne nôžky po celý rok!

Leto je v plnom prúde a s ním aj sezóna letných sandálov! Ak ste sa o svoje nohy cez chladné obdobie príliš nestarali, pravdepodobne nosenie otvorených topánok odďaľujete, ako to len ide. Ale nebojte sa – nie ste v tom samy. S našimi radami a trikmi pre domácu pedikúru sa letných trendov báť nemusíte!

Starostlivosť o ruky je pre nás, ženy, takmer samozrejmosťou. Sú neustále na očiach nielen nám, ale aj nášmu okoliu, a sú tak aj našou vizitkou. Ale chodidlá často vidíme z výšky, väčšinu času sú schované v uzavretých topánkach, a tak na ne, chudáčiky, ani toľko nemyslíme. Ale to je chyba – odvádzajú totiž tú najtvrdšiu prácu a my by sme ich za to mali odmeniť!

Existuje totiž množstvo rizík, ktoré sa môžu zlou starostlivosťou o chodidlá prejaviť a nohy nám už nebudú slúžiť tak dobre, ako predtým. Strašiakom môže byť príliš stvrdnutá koža, ktorá bolestivo praská, zarastajúce nechty alebo rôzne druhy mykóz, ktoré sa síce prejavujú nenápadne, ale v pokročilom štádiu sú veľmi nepríjemné pre vás i vaše okolie.

47628046_sPedikúra vo vani

Pedikúra sa delí na mokrú a suchú. Suchú pedikúru radšej prenechajte odborníkom v salóne – len tí vedia, ako správne zaobchádzať so špeciálnymi frézkami. Mokrú pedikúru ale zvládnete aj samy v pohodlí vlastnej kúpeľne. Uvoľnite sa, napustite si vaňu alebo lavór príjemne teplej vody a primiešajte do vody kúpeľovú soľ. Vašim nohám bude svedčiť kúpeľ s nechtíkom lekárskym alebo levanduľou, ktoré pôsobia aj aromaterapicky. Koža na pätách a spodných plôškach prstov po 15 minútach zmäkne a po osušení sa ľahko dá odstrániť pomocou pemzy alebo škrabky. Pemzu nepoužívajte príliš hrubú, tá kožu škaredo rozdrsní. Ak vám chodidlá ešte stále neprídu jemné, ale na pemzu to už nie je, skúste ich ešte ošetriť jemným peelingom. Nohy potom premažte obľúbeným hydratačným krémom, ktorý pokožku vyživí a zvláčni.

Pozor – hoci by sa vám zdalo, že silno zrohovatenú kožu doma zvládnete zrezať sami, radšej to nerobte. Porezanie na nohách silno krváca a ťažko sa zastavuje, navyše hrozí infekcia. Opatrní musíte byť aj vtedy, ak trpíte cukrovkou alebo neuropatiou.

Ponožky na nôžky

Viete, že neexistujú iba masky na tvár a ruky, ale aj na chodidlá? Udržiavať jemné nôžky vám pomôžu napríklad obľúbené ponožky BalbCare alebo maska na nohy od Kocostar. Stačí hodiť nohy na stôl a čakať, až ponožky odvedú svoju prácu. Pravidelné používanie ponožiek počas chladnejších období vám zaistí aj to, že vaše nohy budú pripravené na letnú obuv, či ju už obujete kedykoľvek!

S pravidelným ošetrovaním nôh vám pomôžu aj špeciálne krémy na chodidlá, ktoré obsahujú ureu – teda močovinu. Tá pomáha s rehydratáciou kože a pre použitie na stvrdnutú kožu na chodidlách je ideálna. Pomôže vám ale aj so starostlivosťou o suchú kožu na lakťoch alebo rukách, ale buďte opatrní s jej koncentráciou v jednotlivých krémoch.

40252127_sLakovanie nôh nie je žiadna veda

Už dávno neplatí, že by ste mali mať rovnaký lak na rukách i nohách. Kreativite sa medze nekladú, ale niekoľko základných postupov preto, aby vám lak vydržal čo najdlhšie, je nutné dodržiavať vždy.

Aplikovať lak na nechty môžete hneď potom, čo si poradíte so zatvrdnutou kožou. Dajte ale pozor, aby nechty boli suché a neboli zamastené od krému – k tomu vám pomôže odlakovač alebo cleaner. Nežiaduca je aj pokožka okolo nechtov. Tú neodstrihávajte, ale zatiaľ čo je z kúpeľa zmäknutá, zatlačte ju smerom k nechtovému lôžku pomocou pomarančového drievka. Máte v pláne zastrihávať nechty? Dajte si pozor, aby ste ich strihali do rovna. Zabránite tak ich zarastaniu oproti tomu, keď ich zastrihávate do oblúčika. Pilník používajte ideálne papierový. Kovový je príliš hrubý. Pilník si schovajte len pre seba a nikomu ho nepožičiavajte – môže byť zdrojom prenášania mykózy.

Nechty potom môžete začať zdobiť. Vďaka tomu, že nechty na nohách nie sú v lete nijak extra namáhané, vydrží vám farbička na nechtoch naozaj dlho. Ak si ale napriek tomu chcete byť trvanlivosťou istá, použite gél lak. Ten vaše nechty pomôže aj spevniť a dodá im lesk. Práca s nechtami na nohách je ale náročná, a tak by som siahla po One Step gél lakoch, ktorých stačí jedna vrstva a máte hotovo:).

Zaujíma vás toho o pedikúre viac? Chcete odpovede na svoje otázky? Téma pedikúry je taká široká, že by nám vyšlo ešte na niekoľko článkov! Dajte mi vedieť na Facebook alebo do komentárov, čo vás presne zaujíma a v ďalšom článku venovanému pedikúre si zodpovieme všetky vaše otázky!

Post navigation

Napísať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.