Poradca mačky NANI: 10 krokov a 5 tipov na bezpečné odstráneniu gél laku

 „Gél lak mi zničil nechty. Teraz ich mám tenké ako papier!“ Že ste už tieto dve vety počuli? Pritom ide o veľký omyl! Produkt ako taký za zničené nechty zvyčajne nemôže, pretože chyba je najčastejšie v nesprávnej aplikácii a manipulácii s výrobkom. Poradím vám, ako bezpečne a bez problémov odstrániť gél lak, aby zostali vaše nechty zdravé a pevné. Čítajte ďalej!

Ak nechcete po prvom zložení gél laku plakať nad zničenými nechtami a hádzať UV lampu z okna, je potrebné vedieť, ako sa prekrásnej manikúry rovnako tak krásne zbaviť. Podobne ako pri domácom farbení vlasov sa môžete vo finále buď chváliť sexy lesklou hrivou, alebo slziť nad fľakatými a zničenými lokňami. Správny a bezpečný postup je jednoducho zásadným kameňom úspechu.

Z minulého Poradcu mačky NANI ste si odniesli, ako gél laky bezpečne, kvalitne a správne aplikovať, aby vám robili radosť aj dlhé týždne. Akonáhle ale všetok ten ligot a paráda odrastie, je čas vyzliecť nechty donaha a obliecť im nový štýlový kabátik. A preto sme dnes tu. Teraz už dosť rečí, ide sa na vec!

Alobal, to je kráľ

Takzvaná alobalová metóda je tu hráčom číslo jedna. A ak to ešte neviete, čoskoro zistíte, prečo si vyslúžila práve taký názov:
1alobal

  1. Pilníkom vyššej hrubosti (napr. číslo 80) narušte vrchnú časť gél laku.
  2. Obrúste dôkladne čo možno najviac gél laku – ale iba lesklý top coat a časť farby.
  3. Pri brúsení nesmiete pilníkom prejsť cez prírodný necht lebo sa zraníte! Pilníkujte iba vrstvu gél laku – pomaly, dôsledne a opatrne.
  4. Nachystajte si štvorček buničiny. Podľa potreby ho prehnite alebo odstrihnite tak, aby jeho veľkosť približne zodpovedala veľkosti vášho nechta.
  5. Pripravte si dostatočne široký pásik kuchynského alobalu.
    odstraneni_cast_1
  6. Pripravenú buničinu dôkladne namočte v acetóne. Nešetrite! Acetón by z nej mal takmer kvapkať.
  7. Priložte nasiaknutú buničinu na zbrúsený necht a potom obaľte prst alobalom tak, že si vytvoríte lesklý náprstok, ktorý pridrží buničinu na svojom mieste.
  8. Nechajte acetón pôsobiť najmenej 10, ideálne 15 minút.
  9. Zložte alobalový náprstok a pomarančovým drievkom šetrne odstráňte zmäknutý gél lak. Nikdy gél lak nestrhávajte násilím.
  10. Očistite necht od zbytkov gél laku a acetónu a ošetrite výživným olejčekom.
odstraneni_cast_2

Tip: Namiesto alobalu vám dobre poslúžia aj plastové klipy ako sú použité na obrázku. Skvele držia buničinu na mieste, sú praktické a vydržia vám na stovky použití.

Postupujem správne, ale gél lak nie a nie dole!

Každému drží gél lak inak, a preto aj odstraňovanie môže byť menej či viac náročné. Pokiaľ patríte medzi to percento, ktorému sa gél lak ani po dlhých minútach v alobalovej metóde nechce pohnúť, potom pre vás mám pár rád:

1. Nie je acetón ako acetón. Klasický odlakovač s gél lakom nehne. Používajte vždy len čistý acetón (môže obsahovať vôňu, však akýkoľvek šetrnejší druh, napríklad acetón s lanolínom, vám stačiť nebude). Odstraňovač gél laku alebo jemné druhy acetónov pre vás nie sú vhodné, pokiaľ máte s odstránením problémy.

Tip: Acetón vysušuje okolitú kožu nechtov, čo môže byť nepríjemné. Namažte si kožičku (vyhnite sa samotnému nechtu) pred odstraňovaním silnou vrstvou krému alebo domácej masti. Pri alobalovom zábale sa tak ku koži cez mastnú vrstvu acetón nedostane. Zostane tak chránená a hydratovaná.

2. Chce to čas. Nechajte acetónom nasiaknutú buničinu na nechtoch dlhšie, pokojne aj 20 až 25 minút. Po prvých 15 minútach stav nechtov skontrolujte, skúste šetrne odstrániť časti gél laku, ktoré zmäkli, pridajte do buničiny acetón a nechty opäť zabaľte. Takto sa čerstvý acetón dostane do vrstiev, kde gél lak pevne drží a skôr potom povolí.

Nezabudnite: Gél lak nikdy nestrhávajte násilím! Zbytočne by ste si poškodili svoj prírodný necht. 

3. Vynechajte primer. Ten slúži na to, aby vám gél laky lepšie držali. Pokiaľ máte problémy s odstraňovaním, potom je pre vás primer zbytočný a s dôkladnou prípravou vám bude manikúra pekne držať aj bez neho. Navyše sa gél laku potom ľahšie zbavíte. Rovnako tak namiesto primeru môžete vynechať nail prep alebo sa nezdržiavajte matnením nechta blokovým pilníkom pred modelážou. Každý z týchto krokov prispieva k väčšej výdrži gél laku. Bez nich by sa mal dať gél lak ľahšie odstrániť. Avšak pozor, táto rada môže mať za následok veľmi individuálne výsledky a je potrebné vyskúšať, čo z vyššie uvedeného zaberie práve vám.

4. Stierajte výpotok. Výpotok, to je priezračná lepkavá tekutina, ktorá sa tvorí na povrchu gélov či gél lakov po ich vytvrdnutí v UV a LED lampe. Primárne pomáha prepájať jednotlivé vrstvy gél lakov a napomáha tak výdrži manikúry. Pokiaľ výpotok s každou vytvrdnutou vrstvou zotriete, znižujete tak silu prepojenia vrstiev a acetón si s nimi pri odstraňovaní lepšie poradí. 

5. Zmeňte bázu. Niektoré bázy sú odolnejšie ako iné. Pokiaľ ste si zaobstarala extra silnú bázu, je možné, že si s ňou acetón na vašich nechtoch nedokáže dosť dobre poradiť. Vyskúšajte bázu a top NANI Super Soak, ktoré sa lepšie rozpúšťajú pri kontakte s acetónom a gél lak sa tak bude dať lepšie odstrániť. 

To je k dnešnej téme všetko. Dúfam, že vám moje rady pomohli, a ak by bolo treba, určite sa neváhajte obrátiť o radu aj na našu facebookovú stránku. Teraz už nezostáva nič viac, než popriať veľa spokojných nechtov a vždy len tú najkrajšiu manikúru!

Post navigation

Napísať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.