Pod lupou: Zázračné termo gély a gél laky – odhaľte ich krásu i tajomstvo!

Zamilovali ste si termo gél alebo gél laky pre ich jedinečnú vlastnosť meniť farbu? No akoby nie! Ak ste si ale vždy aj lámali hlavu, ako je to možné, v dnešnom článku sa dozviete, aká mágia za touto krásou stojí!

Termo gél laky a gély sú populárne v každom ročnom období, najviac ste si ich však obľúbili v lete a v zime, keď sú rozdiely teplôt vonku a vnútri najväčšie. Je totiž super mať niekoľkokrát denne inú farbu nechtov, bez toho aby ste sa museli púšťať do modelovania novej manikúry, je to tak? 🙂

Fyzikálno-chemické okienko

V dnešnom článku si okrem krásne farebnej inšpirácie tiež povieme, aké kúzla a čary stoja za meniacou sa farbou vašich nechtov. Zapátrala som, kde sa dalo, našťastie mi okrem internetu pomohli aj kamaráti kocúri a mačky z vysokých škôl technického zamerania, ale aj tak som sa zapotila, uff! Celá sranda nespočíva v bielej ani čiernej mágii, ale javu, ktorý je známy ako termochrómia.

Termo laky sú termochromické, znamená to teda, že menia farbu v závislosti na teplote okolia. Ha, určite si spomeniete na prstienok, ktorý menil farbu podľa nálady, tiež možno máte doma lyžičku, ktorá zmenou farby oznámi vyhovujúcu teplotu jedla alebo máte v živej pamäti hanblivé poháre a hrnčeky, kde zvršky slečien a pánov mizli a zase sa objavovali podľa toho, či ste do nádoby naliali studený, alebo horúci nápoj. 🙂
product_image_107953002_1500x_600x600product_image_107953009_1500x

Aby potlače takých výrobkov alebo výrobky samotné menili farbu, používajú sa do nich pigmenty známe ako leuko farbivá. Sú to malé guľôčky – tzv. mikrokapsule, ktoré majú priemer asi 1 až 10 mikrónov (to je medzi tisícinou a stotinou milimetra).

Vnútri gulí je starostlivo vyrovnaný pomer troch typov chemikálií:

1. Farbivo – mení farbu reverzibilne (to znamená, že farba je potom schopná zmeniť sa naspäť). Aká farba to je, závisí na konkrétnom farbive. Keď sa skombinuje s protónovým alebo vodíkovým iónom, stane sa farbivo bezfarebným.

2. Slabá kyselina – tá nám dodá vodíkový ión.

3. Rozpúšťadlo – toto je náš kúzelník! Rozpúšťadlo totiž umožňuje zmenu farby pri požadovanej teplote. Keď je chladno, rozpúšťadlo je tuhé, takže vodík zostane prilepený na svojej kyseline a nereaguje s farbivom, ktoré zostáva farebné. Keď je teplo, rozpúšťadlo sa rozpustí, slabá kyselina sa oddelí, vodíkový ión sa naviaže na farbivo, to tak stratí svoju farbu, a zostane nám farba iná.

Na nechtoch sa nám teda deje celkom zaujímavá fyzikálno-chemická reakcia, bez toho aby sme o tom mali tušenie! Kto by to bol povedal, že nanesením termo gél laku alebo termo gélu nám na rukách vzniká mikroskopické laboratórium! 🙂

Jeden gél lak, veľa možností

Výhodou termo gél lakov a gélov je tá, že v jednej fľaštičke máte rovno dve farby a čo viac – ponuka odtieňov je bohatá, takže vás len tak neomrzia. Meniace sa farby sú zaujímavé samé osebe, nebojte sa však nechty dozdobiť tiež kamienkami, samolepkami alebo leštiacimi pigmentami. Inšpirujte sa v galérii! 🙂

Tak čo, už sa tešíte, ako svojim kamarátkam odborne vysvetlíte, prečo boli vaše nechty pred hodinou modré a teraz sú fialové? 🙂 Posielajte mi fotky svojich termo manikúr do komentárov na náš Facebook a zatiaľ vám prajem veľa nápadov!

Zdroj: labmuffin.com, instagram, pinterest, wikipedia.org

Post navigation

Napísať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.