Lampy na nechty: Tajomstvo UV/LED technológie

Snívate o krásne upravených nechtoch, ktoré vydržia až tri týždne? Už nemusíte, tieto sny sa môžu splniť lusknutím prsta s UV/LED technológiou, na ktorú sa zameriame v dnešnom článku.

Najskôr troška fyziky a histórie

Ultrafialové čiže UV žiarenie (z anglického slova ultraviolet) objavil nemecký chemik Johann Wilhelm Ritter v roku 1801. Jedná sa o elektromagnetické žiarenie, ktoré je pre človeka neviditeľné. Prirodzeným zdrojom takéhoto žiarenia na Zemi je naša najbližšia hviezda – Slnko. 

slnecne_ziarenie

Ako sme sa ale od UV žiarenia dostali k UV lampám na nechty? Za všetko môže James Giuliano, hollywoodsky vizážista a maskér. V roku 1982 uviedol na trh svoju prvú UV lampu, ktorá mimochodom v tom čase stála $500. Giuliano sa pôvodne nezaoberal nechtami, ale počas druhej svetovej vojny bol požiadaný americkým námorníctvom, aby ako maskér vyvinul umelé časti tela pre zranené osoby (najmä umelé oči). Ten s výskumom pokračoval aj po vojne a vytvoril povlak, ktorý sa vytvrdzoval pomocou ultrafialového žiarenia (ten mal za úlohu plastové časti spevniť a ochrániť). Hovorí sa, že mu kvapka vytvrdzovacieho materiálu spadla na necht, a tak dostal myšlienku materiál použiť aj na skrášlenie nechtov.

unnamed

Naozaj lampu potrebujem?

Pokiaľ sa o svoje nechty rady staráte a chcete mať dokonalú manikúru, ktorá vám vydrží aj niekoľko týždňov, a ku ktorej chcete používať predovšetkým gél laky alebo UV gély, bez lampy sa bohužiaľ nezaobídete

S klasickými lakmi na nechty máte krásne nechty maximálne pár dní, lak sa veľakrát už po jednom dni začne odlupovať a vy môžete lakovať znova. A to nehovorím o rekordne dlhom čase, počas ktorého klasické laky schnú. Vďaka technológii UV gélov a gél lakov môžete mať nechty vytvrdené alebo tiež ľudovo „suché“ už za pár minút. Viac informácií o tom, ako správne gél alebo gél lak nanášať nájdete v rubrike „Poradca mačky NANI“.

Niekoľko druhov lámp? Pomoc! 

Možno ste už počuli, že existuje viac druhov lámp, vďaka ktorým môžete svoju manikúru vytvrdiť. Poďte sa teda so mnou pozrieť na druhy, s ktorými sa môžete stretnúť:

  • UV lampa

UV lampa je žiarivková lampa, ktorá vám vytvrdí gél v priebehu dvoch až piatich minút. Žiarivky u takýchto lámp majú životnosť cca 300 hodín, treba u nich teda počítať s pravidelnou výmenou opotrebovaných žiariviek (žiarivky sa časom „vysvietia“ a doba vytvrdenia sa potom predlžuje alebo sa modeláž nevytvrdí vôbec). Ich výhodou môže byť nižšia obstarávacia cena ako u LED lámp, avšak je dôležité počítať do budúcnosti s investíciou do nových žiariviek. 

  • LED lampa

LED lampa je oproti UV lampe bezúdržbová a vytvrdenie v nej trvá o poznanie kratší čas ako v UV lampe. Klasické LED lampy s nižším výkonom vytvrdzujú iba výrobky s označením LED alebo UV/LED. Pri týchto typoch lámp si dajte pozor, aké produkty nakupujete, pretože produkt, na ktorom je iba označenie UV, tieto LED lampy s nižším výkonom bohužiaľ nevytvrdia.

  • UV/LED lampa

UV/LED lampy vďaka vyššiemu výkonu vytvrdia všetok UV aj LED materiál pomocou diód dual LED už do 30 sekúnd. S touto lampou sa nemusíte zaujímať, či gél, ktorý vám padol do oka, je určený pre UV alebo LED lampu. Tieto lampy skrátka vytvrdia všetko! Diódy dual LED navyše sľubujú až 50 000 hodín svietenia! 

Rozdiel vo výkone

Pokiaľ chcete mať svoje nechty krásne už do 30 sekúnd, siahnite po UV/LED lampe s vyšším výkonom (48 W a vyššie). Rýchlosť sa odvíja aj od ceny, takže tieto lampy budú väčšinou vo vyššej cenovej kategórii, za to vám ale ušetria čas! Pokiaľ však máte citlivejšiu pokožku alebo nechtové lôžka a ruky vás v lampe pália, siahnite po lampe s nižším výkonom (napr. 24 W), pri ktorej sa však vytvrdnutie produktu môže predĺžiť napríklad na 60 sekúnd alebo vyššie. Tieto lampy bývajú navyše lacnejšie, ale pozor – vždy nanášajte tenké vrstvy produktu, silnú vrstvu UV gélu by táto lampa mohla vytvrdiť až po dlhšom čase alebo by gél mohol na nechtoch „zvrásnieť“.

Nové UV/LED lampy NaniNails

V našom sortimente pribudli tri nové lampy s výkonmi 48 W, 72 W a pozor – tretia lampa má duálny výkon buď 24 W alebo 48 W! 

lampy_do_blogu
UV/LED lampa s duálnym výkonom 24/48 W ponúka časovač na 5, 30 alebo 60 s, výkon potom prepínate stlačením tlačidla ON/OFF po dobu dvoch sekúnd. Táto lampa disponuje menšími rozmermi, takže je super praktická a nemusíte sa báť, že vám bude zaberať príliš veľa miesta!

Ďalšie dve UV/LED lampy s výkonom 48 W a 72 W ponúkajú časovač na 10, 30, 60 s, a navyše ponúkajú časovač s 99 sekundovým režimom s nižšou intenzitou žiarenia tzv. low heat“. Tento režim je super pre tie, ktoré máte citlivejšiu pokožku alebo ste precitlivená na silné UV žiarenie. Ak vás napríklad pri modeláži v lampe pália nechtové lôžka, táto vychytávka vás iste poteší! Tak čo, vyberiete si?

ko_ka_nani

newsleter_04_sk
 

Zdroje: Nailsmag.com, Wikipedia.org

 

Post navigation

Napísať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.