Alergia na nechtovú kozmetiku: Ako jej predchádzať?

Množstvo z vás v minulosti zaskočila alergia na nechtovú kozmetiku. Dá sa vôbec alergii predísť alebo sa musíte vzdať krásne upravených nechtov? To rozoberieme v dnešnom článku!


img_6569_sirka


Ako sa alergia prejavuje?


Alergia na nechtovú kozmetiku sa prejavuje nepríjemným začervenaním okolo nechtovej kožičky, ktorá je často sprevádzaná neznesiteľným svrbením a vodnatými pľuzgiermi. Môže sa vyskytovať nielen okolo samotného nechta, ale aj na zvyšku tela (na dlani, predlaktí alebo kľudne aj na tvári). Alergia na produkty nechtovej modeláže sa môže objaviť hneď pri prvom použití, ale kľudne aj po niekoľkonásobnom nosení gélových nechtov. Je to veľmi individuálne. Telo si môže zo dňa na deň vytvoriť alergickú reakciu.

Zo všetkého najskôr je potrebné určiť príčinu alergie – na aký konkrétny produkt ste alergický. Pozor, alergia môže byť taktiež aj na UV svetlo. Taká alergia môže mať podobné príznaky vo forme začervenanej a svrbivej pokožky. Ak by ste vylúčili alergiu na UV žiarenie z vašej lampy, je potrebné vyskúšať jednotlivé produkty a zistiť, po ktorom máte príznaky alergie. Najčastejšie sa alergia objavuje po použití pomocných tekutín, ktorou je napríklad aj Primer. Ak ho vynecháte a alergia sa aj napriek tomu objaví, máte zrejme alergiu na gél lak alebo UV gél.


Problém je HEMA


Najčastejšou zložkou gél lakov alebo gélov, na ktorú môžete mať alergiu, je zložka HEMA. Celým menom ide o o hydroxyethylmethakrylát, čo je monomer, ktorý je jedným zo stavebných kameňov plastov (napríklad na dentálne materiály, kontaktné šošovky, atrament alebo produkty na úpravu nechtov – gél laky a gély).

HEMA ako zložka kozmetických prípravkov má antistatickú, kondicionačnú a predovšetkým väzbovú funkciu. To znamená, že pomáha vrstve gél lakov alebo UV gélov podstúpiť polymeračnú reakciu, tj. vytvrdiť pod UV/LED lampou. HEMA naviac zvyšuje priľnavosť nielen medzi produktom a nechtom, ale taktiež medzi jednotlivými vrstvami produktu.

Samozrejme, že môžete mať alergiu aj na inú zložku, ktorá je v produktoch obsiahnutá, ale to zistíte až po návšteve vášho alergológa.


Ako môžem predísť alergii?


Určite správnym použitím certifikovaných produktov na nechty. Neodporúčame používať produkty, ktoré nie sú testované pre Európsky trh – väčšinou totižto európskym normám nevyhovujú.

Každopádne aj certifikované produkty obsahujú alergizujúcu zložku HEMA, preto je potrebné nanášať produkty na nechtovú platničku skutočne precízne. Pamätajte na to, že materiál nepatrí na kožu, takže sa vyvarujte zatečeniu gél laku ku okraju nechta, ktoré zapríčiňuje krátku výdrž modeláže.

Najlepším riešením je použitie hypoalergénnych produktov na nechty, ktoré neobsahujú zložku HEMA. Z nášho sortimentu tak môžeme ponúknuť celú radu gél lakov s názvom Simply Pure. Táto rada má revolučné hypoalergénne zloženie bez zložky HEMA a umožňuje tak bezpečnú manikúru aj osobám citlivým na túto zložku.


img_6494_sirka


Môžem zmierniť príznaky alergie?


Záleží, v akom štádiu je vaša alergia. Najlepším riešením je samozrejme počúvnuť svoje telo a od gélových nechtov si dať skutočne dlhú pauzu alebo sa s nimi rozlúčiť. Ak sa ich každopádne nedokážete vzdať, používajte výhradne hypoalergénne produkty a dajte si veľkú prácu s nanesením tak, aby sa produkty za žiadnu cenu nedotýkali vašej kože, ale boli skutočne len tam, kam patria – na nechtovej platničke.

Post navigation

Napísať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.