Vonia, čistí a zvlhčuje: Ako používať difuzér?

Už ste u nás v e-shope zazreli niektorý z aromadifuzérov? Možno ste si vraveli – rovnako ako ja – že je to krásny dizajnový doplnok do bytu alebo salónu. Ale čo vlastne dokáže a prečo by som ho mala doma mať? Na to vám v článku odpoviem a verím, že si vás táto šikovná vecička získa!

Naše čitateľky sú prevažne ženy, a preto sa teraz nebudem báť použiť stereoptyp a priznajme si medzi nami dievčatami – ktorá z nás nemá rada, keď to v byte krásne vonia? Či už zavesím čerstvo vypratú bielizeň na sušiak, pečiem koláč alebo dostanem krásnu voňavú kyticu, vždy si všetky tie vône užívam. V IKEA chodíme okolo vonných sviečok a vyberáme tú naj, v drogérii privoniavame ku všetkým sprchovým gélom a v katalógu kozmetiky nás najviac bavia navoňané stránky. My jednoducho príjemné vône milujeme!

difuzér studená pára

Možno máte doma nejaké aromalampy alebo osviežovače vzduchu, ktoré sa dajú kúpiť v drogérii, ale ak môžem hovoriť za seba – ešte som do nich neobjavila vôňu, ktorá by nebola príliš agresívna. Ale teraz mám doma difuzér a konečne som spokojná. Stačí do neho naliať vodu, pridať pár kvapiek esenciálneho oleja, čím si samy určíte intenzitu vône a zapnúť. Ako to ale funguje, že nikde nič nehorí, nič nevarí a napriek tomu to vonia?

Na začiatok trochu fyziky: Elektrický difuzér funguje na princípe ultrazvukových vibrácií, ktoré ľudským uchom pochopiteľne nepočujete. Tie rozvibrujú molekuly vody. Následne sa z vody začnú uvoľňovať negatívne nabité ióny, ktoré začnú z difuzéra unikať vo forme studenej vodnej pary. Tá so sebou odnáša do ovzdušia aj častice vonného oleja. To dáva zmysel, že? Zatiaľ tu máme teda dve funkcie, ktoré difuzér zvláda – okrem prevoňania bytu aj zvlhčuje vzduch, čo je dôležité hlavne v zime v čase vykurovacej sezóny, keď trpíme na suchšie ovzdušia. „Ale to nie je všetko, priatelia!

Dlhodobým štúdiom (čítajte ako „manžel mi vysvetlil) som zistila, že negatívne nabité ióny fungujú ako taká molekulová čistička vzduchu. Určite ste niekedy aspoň v reklame počuli o voľných radikáloch. Tieto voľné radikály sú naopak kladne nabité ióny a stretávame sa s nimi denne. Sú napríklad v cigaretovom dyme, výfukových splodinách a vznikajú aj pôsobením slnečného žiarenia1. Naozaj spôsobujú starnutie nášho tela a tým, že im ponúknete vo svojom byte negatívne ióny z difuzéra, znížite ich množstvo v ovzduší. To isté robia napríklad aj špeciálne ionizátory vzduchu. Takže tu máme kompletné zariadenie 3 v 1. Prevonia byt, zvlhčuje vzduch a čistí vzduch od voľných radikálov.

Vypínam režim vedca/Horsta Fuchsa a prejdeme k tej zábavnejšej časti. Vďaka tomu, že si pred spustením difuzéra môžete samy určiť, koľko kvapiek oleja použijete, je difuzér zariadenie prakticky bez obsluhy. Zapnite ho pokojne na celý deň a bežte preč – nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Pokojne ho dajte deťom do izbičky, ak napríklad trpia nachladnutím. Stačí použiť eukalyptový olej, ktorý im pomôže s uvoľnením dutín. (Ale pozor, radšej až od 2 rokov veku, nie všetky olejčeky sú pre také malé deti vhodné.) K tomu môže fungovať ako nočná lampička, pretože veľa modelov difuzérov má mnoho variantov nasvietenia. Pridajte k tomu príjemný zvuk bublajúcej vody (dnes sa tomu moderne hovorí „white noise”) a pokojný spánok je na svete. Jediné, čo hrozí, je, že ho rozlejú.

difuzér fialové světlo

Pre intenzívnu vôňu nakvapkajte 10-15 kvapiek vonného oleja a väčšina difuzérov vám vystačí na prevoňanie miestnosti o veľkosti 15m2. Vône si navyše môžete nakombinovať podľa seba! Stačí mať arzenál olejčekov, ktoré kúpite v obchode od 2 do 6 € a môžete experimentovať do aleluja. Aromaterapia vám uľaví od stresu alebo vás dokáže nakopnúť. Napríklad rozmarín podporí vašu koncentráciu a odstraňuje únavu, levanduľa vás upokojí a zmierni nervozitu. Citrónový olej vám pomôže pri migréne, uľavuje od bolestí hlavy. Tak čo hovoríte, nájde si difuzér miesto aj u vás doma?
1 Volné radikály – jejich nadměrný počet způsobuje nemoci i stárnutí. Rehabilitace.info [online]. [cit. 2019-01-16]. Dostupné z: https://www.rehabilitace.info/zajimavosti/volne-radikaly-jejich-nadmerny-pocet-zpusobuje-nemoci-i-starnuti/

Post navigation

Napísať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.