Sprievodca brúsnymi frézkami: Zoznámte sa s jednotlivými typmi a vyberte pre seba tú najlepšiu!

Či už si nechty robíte samy doma a občas modelujete nechty svojim kamarátkam alebo sa chystáte rozbehnúť dráhu profesionálnej manikérky, existuje vec, ktorá vám značne uľahčí prácu – brúska na nechty a sada frézok. Lenže ako sa v tom množstve tovaru vyznať? Poďme sa na to spoločne pozrieť!

Brúsky na modelovanie nechtov sme skúmali v jednom z mojich predchádzajúcich článkov, ak teda chcete začať naozaj od začiatku a zoznámiť sa s tým, k čomu vlastne taká brúska slúži a akú si zaobstarať, vrelo odporúčam pripomenúť si túto recenziu tu.

Dnes si niečo povieme o frézkach, aby sme vedeli, akému materiálu dať prednosť, prečo je dôležité si zaobstarať frézky s rôznou hrubosťou a ako nám správne zvolená fréza pomôže dosiahnuť zdravotný i estetický efekt na rukách i nohách. Áno, tieto šikovné vecičky totiž myslia i na pedikúru a správnu starostlivosť o naše chodidlá. No a kedy inokedy tomu venovať pozornosť, ak nie teraz, keď nosíme otvorenú obuv? 🙂

1. Diamantové a zafírové frézky
diamantov_

Diamantové a zafírové frézky sú skvelou voľbou na úpravu prírodného nechta. Je medzi nimi rozdiel? Áno, ale len drobný. Zafírové frézky sú ešte o niečo jemnejšie, mäkšie a šetrnejšie, než diamantové. S oboma pohodlne odstránite stvrdnutú nechtovú kožičku, s hrubšími si môžete pokojne trúfnuť aj na zrohovatenú kožu na nohách a odstrániť mozole alebo nechty zbaviť nepríjemnej mykózy, ktorá spôsobuje, že sú nechty nepekne zažltnuté, necht je aj stvrdnutý a často tiež deformovaný.

Znie to príšerne, ale nie je nutné panikáriť, je to celkom bežná infekcia, už sa vám to stalo? Infikovať sa nechtovou mykózou totiž nie je vôbec zložité, stačí nevhodná, nepriedušná obuv alebo návšteva plavárne a je to. Je však vhodné tento problém riešiť zavčasu, skôr ako sa choroba rozšíri na ostatné nechty a pokožku. Najdôležitejšia je však prevencia, čo je dostatočná hygiena a správna starostlivosť o nohy.


Výhody:

+ výborná voľba pre milovníčky prírodnej manikúry

+ pohodlne a efektívne upravia nechtové okolie

+ veľmi obľúbené v pedikúre

+ cenovo dostupné


Nevýhody:

– nevhodné na odstraňovanie gélových nechtov  

– kratšia životnosť

2. Karbidové a titánové frézky
karbur_torov_

Karbidové frézky sú takým Terminátorom. 🙂 Materiálom pri týchto frézkach je totiž vysokokvalitná oceľ odolná voči korózii, sú tak veľmi obľúbené pre svoju dlhú životnosť a široké využitie. Sú starostlivo digitálne prepracované a nestrácajú na ostrosti ani pri náročnom odstraňovaní gélu alebo akrylu, či iných veľmi odolných materiálov. Hravo si tiež poradia so stvrdnutou kožou, ktorú vám môže závidieť aj hociktorý hroch alebo nemenej obdarený krokodíl. Budú sa vám tiež hodiť pri korekciách a modelovaní nechtov do požadovaného tvaru, či už pracujete s gélom alebo s akrylom. S ohľadom na kvalitu materiálu sú karbidové frézky drahšie, ale vďaka svojim výhodám sa vám investícia do nich určite oplatí. 🙂

Stretnúť sa môžete aj s titánovými frézkami. Materiál, z ktorého sú vyrobené – nitrid titánu – je známy svojou neuveriteľnou tvrdosťou. Preto, ako už tušíte, sú tieto frézky obzvlášť ideálne na brúsenie odolného akrylu.


Výhody:

+ vysoko kvalitný a odolný materiál

+ z nechtov ľahko odstránite gél aj akryl

+ poradia si so stvrdnutou kožou a inými nepríjemnosťami

+ životnosť sa pohybuje rádovo v niekoľkých rokoch


Nevýhody:

– vyššia cena

– nie sú vhodné pre osoby s alergiou na kovy

3. Keramické frézky
keramick_

Keramické frézky sú veľmi elegantné a naozaj šikovné. Prečo? Práca s nimi je veľmi príjemná! Pre manikérku je výhodou nižšia hmotnosť frézky, ktorá výrazne šetrí vaše ruky a zápästia pri práci. Prečo je to dôležité? Budete sa čudovať, ale choroba nazývaná „syndróm karpálneho tunela“ postihuje veľmi často práve manikérky, mihalnicové stylistky alebo vizážistky. Ak ruky často namáhate stále rovnakým pohybom, poškodzuje sa tým stredný nerv v karpálnom tuneli, čo je priechod, ktorým sa niektoré nervy, drobné cievy a šľachy svalov dostávajú z predlaktia do dlane. U žien sa to bohužiaľ prejavuje častejšie. Medzi príznaky patrí oslabená citlivosť, mravčenie, pálenie, tŕpnutie a bolesti prstov rúk, ktoré často bolia aj v kľudnom stave. Au, au … 🙁 Ak sa živíte modelážou nechtov a denne vytvoríte niekoľko nádherných manikúr, určite zvážte, ako svojim šikovným rukám uľahčíte prácu a následnú regeneráciu. 🙂


Keramické frézky sú tak príjemnejšie nielen pre vás ako manikérku, ale aj pre zákazníčku, pretože sa pri trení s povrchom nechtu oveľa menej zahrievajú a sú ideálnym riešením pre osoby s alergiou na kovy. Vďaka týmto skvelým vlastnostiam sú keramické frézky veľmi obľúbené tiež medzi pedikérkami.


Výhody:

+ príjemne sa s nimi pracuje, šetria vaše ruky

+ spoľahlivo odstránia gél, akryl aj stvrdnutú kožu na rukách i nohách

+ majú veľmi dlhú životnosť a vysokú odolnosť

+ vhodná alternatíva pre osoby alergické na kovy


Nevýhody:

–  vyššia cena


Hrubú alebo jemnú?
hrubosti2

Už viete, ktorý materiál si vás získal? Výborne! Aby však bolo vaše nechtové kráľovstvo naozaj kompletné, je pri obstarávaní týchto pomocníkov tiež nutné myslieť na to, že je potrebné zaobstarať si frézky s rôznou hrubosťou, aby mala práca s nimi zmysel a vy ste si nechty zbytočne nezničili alebo naopak nedostatočne pripravili. Pri každej frézke si môžete všimnúť farebný prúžok, ktorého farba vám napovie, o akú hrubosť ide.

Na aké farby teda môžete naraziť a čo znamenajú?


  • ČIERNA – Super hrubá/Super coarse

  • ZELENÁ – Hrubá/Coarse

  • MODRÁ – Stredne hrubá/Middle

  • ČERVENÁ – Jemná/Fine

  • ŽLTÁ – Super jemná/Extra fine

Pri jednotlivých materiáloch potom nájdete osobitne rozpísané, ktorá farba sa na čo hodí, všeobecne ale platí, že hrubšie slúžia na odstraňovanie gélu, akrylu alebo veľmi stvrdnutej kože, jemnejšie na odstránenie kožtičky okolo nechtov a čiastkovým úpravám a najjemnejšie k finálnej príprave na leštenie nechta.

70307426_s

Starostlivosť o frézy

Nezabudnite ani na dôkladnú starostlivosť o svoje frézy, tie diamantové vyčistíte najlepšie v ultrazvukovom sterilizátore, karbidové a keramické zas ocenia teplovzdušnú sterilizáciu, dajte však pozor, aby teplota neprekročila 180 ° C, inak hrozí strata tvrdosti a následné skrátenie životnosti materiálu. Užitočným tipom sú potom tiež čistiace frézy, ktoré svoje brúsne kolegyne dajú nielen do pucu, ale tiež ich nabrúsia a predĺžia tak ich životnosť. 🙂
7634_jpg_w6405948_jpg_w640

Čo ešte chýba?

Nech už hrdo nosíte nechty umelé alebo vám úplne stačia tie prírodné, túto vychytávku oceníte všetky. O čo ide? Predsa o leštiacu frézku! Leštička na nechty je síce fajn, ale ak si chcete dopriať rýchle skrášlenie svojich nechtov, stavte na niektorú z leštiacich frézok, ktoré vaším nechtom dodajú žiarivý lesk! Napadlo vám niekedy, či majú využitie kozie chlpy? Ja som o tom tiež nevedela, kým som neobjavila leštiacu frézu z kozích štetín! Znie to ako veľký úlet, ale je naozaj skvelá! 🙂
1837_jpg_w640

Pomohol vám článok v rozhodovaní sa? Pevne dúfam, že áno! Píšte mi na náš Facebook, ktoré frézky máte najradšej a odporučte svojim menej skúseným kolegyniam podľa vás tú najlepšiu! Zatiaľ prajem spústu dokonale vybrúsených manikúr!

Zdroj: naninails.sk, wikipedia.org

Post navigation

Napísať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.