Ako si vypestovať dlhé, silné a nelámavé nechty?

Nebudem vám hneď na začiatku tvrdiť, že to je hračka. Pretože keby to hračka bola, tak by sme všetky boli šťastné a chodili veselo s dlhými nechtami. Ale nebojte sa – dám vám niekoľko praktických rád na začiatok, a potom to už pôjde (snáď) samo! 🙂 Čítajte ďalej!

Nebudeme sa ničím príliš dlho zdržiavať. Pozbierala som rady z internetu, od šťastnejších kamarátok a zhrnula som vám ich do niekoľkých bodov, na ktoré by ste sa mali zamerať, ak túžite po zdravých, dlhých a silných nechtoch. Ideme na to!

Vitamíny

Nie, teraz naozaj nemám na mysli všetky tie zázračné prípravky, ktoré vám pomôžu s rýchlym rastom vlasov a nechtov. Pretože žiadny zázračný liek neexistuje. Keď ale svoje telo doplníte o tie správne vitamíny, môžete mať zdravšiu pleť, silnejšie vlasy a menej lámavé nechty. Zamerajte sa na dostatok zinku, vitamínu E, C a na vitamíny skupiny B. Uvidíte, že vám telo poďakuje!

Olejček

Prírodu neoklamete a či chcete alebo nie, nechty vám budú rásť vždy rovnako rýchlo. Na Wikipédii môžete nájsť informáciu, že: „typický necht vyrastie približne milimeter za desať až pätnásť dní.„. To sú 3 mm za mesiac! Ale nejasajme – ide o priemer, takže polovičke z nás budú nechty rásť o niečo pomalšie :).

Čo ale ovplyvniť môžete je to, ODKIAĽ vaše nechty (a vlasy) rastú. A tým je nechtové lôžko. Dodajte mu správnu starostlivosť a ono sa vám odmení silnejšími a zdravšími nechtami. Starajte sa o kutikulu pomocou posilňujúcich olejčekov. (O tom sme si hovorili už v minulom článku “Venujte svojim rukám a nechtom takú starostlivosť, akú si skutočne zaslúžia!”, pozrite tam!) Používajte ho niekoľkokrát denne, nezabudnite ho vmasírovať všade okolo nechtu a zdravá kožtička na seba nedá dlho čakať!

{product-592ec28f66bc3} Spevňujúce laky

 …sú dobrý sluha, ale zlý pán. Ak vás trápia nechty ako z papiera, môžete ich vyskúšať a možno vám pomôžu k tomu, aby sa vám tak často nelámali. Pokiaľ ale vlastníte priemerné nechty ako ja, potom také laky radšej nepoužívajte dlhodobo. Necht potom môže byť tvrdý až príliš a namiesto toho, aby sa pri náraze len ľahko ohol a zase narovnal, sa vám môže odštiepiť – čo vám problém nevyrieši, že. Ale pozor – tieto laky vaše nechty nevyživujú! Slúžia len ako podpora a majú na nechte len mechanickú funkciu, nie ošetrujúcu. A my navyše už predsa vieme, že necht ani dodatočne vyživiť nejde – je to mŕtve tkanivo.

Nepracujte!

Hehe, no, to sa ľahko povie, že? Skôr tým chcem povedať, aby ste sa vyhýbali nadmernému zaťažovaniu nechtov. Je to jedna z vecí, ktorú si ľahko môžete zaužívať, stačí si na to dať pozor. Takže, aby ste si nezlomila nechty,..:

Neodlepujte nechtami samolepky.

Neotvárajte pomocou nechtov krabice.

Neotvárajte nechtom plechovky.

Neotvárajte zákerné zásuvky.

Nestláčajte nechtom tlačidlá.

„Počkať, to mám ako sedieť a nechať sa obsluhovať ako princezná?“ – Nie. Ale buďte kreatívna a používajte iné časti ruky alebo NÁSTROJE. Ja si už plechovky otváram príborovým nožom alebo ich dám mužovi. Vyhýbam sa manipulácii s kuchyňou, kde sú vnorené úchytky (možno bezpečné pre deti, ale už menej bezpečné pre prácu v kuchyni). Tlačidlo na WC stláčam kĺbom prsta. Rovnako aj ostatné tlačidlá. Skúste to, stačí pár dní a zaužívate si to!

56374941_m

Žiadna voda

Nepriateľom dlhých nechtov je aj dlhé máčanie vo vode. Nezabúdajte si brať na umývanie riadu ochranné rukavice (prospeje to aj vašej pokožke, keď ju nebudete dlho máčať v saponáte). Pôsobením vody necht veľmi zmäkne, až sa dá ohnúť – určite ste to už zažili. Potom je ale nesmierne náchylný na akékoľvek mechanické poškodenie, takže opatrne!

Ochranný lak na nechty

To je ideálny spôsob, ako ochrániť necht pred poškodením. Či už sa rozhodnete pre farebný alebo priehľadný lak, dodáte tak nechtu ďalšiu vrstvu, ktorá zabráni nechcenému zlomeniu. Čiastočne vás ochráni aj pred spomínanou vlhkosťou, ak nezabudnete lakom správne zaobaliť i voľný okraj nechta.

Pozor, nehrýzť!

Neohrýzajte si nechty. Nie je to pekné a ani zdravé pre vaše zuby. A podávať ruku niekomu o kom neviete, či mal prsty pred chvíľou v ústach, to nie je veľmi príjemné. A okrem toho nebudete mať nikdy pekné nechty !!! Veď o to nám tu ide. Pokiaľ už roky s týmto zlozvykom bojujete, skúste hrýzť niečo iné. Trebárs žuvačky (ale pozor, na niektorých je napísané, že pri nadmernom užívaní môžu mať laxatívny efekt). Alebo si na nechty dajte nejaký krásny lak, ktorý vám bude ľúto zjesť: D. Alebo si urobte umelé nechty. Tie sa už veľmi hrýzť nedajú a vaše nechty pod nimi krásne dorastú! 🙂

Môžeme ísť na to! Teraz už stačí len čakať, nezlomiť si počas čakania žiadny necht a za niekoľko týždňov sa môžete tešiť na krásne nechty! Dajte mi vedieť, či sa vám to podarilo. Ja ešte musím zistiť, ako si obliecť tesné nohavice a nezlomiť si pri tom necht, pretože presne to sa mi stáva najčastejšie. Rady privítam! 🙂


Post navigation

Napísať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená pomocou reCAPTCHA a platia zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky spoločnosti Google.